Ovaj kolač je interesantan zato što može jako dugo trajati. Obično se radi za Božić, pa ga zato triba početi praviti početkom prosinca.Da, da, nisan ništa pogrešno napisala, početkon prosinca.
Recept ide ovako:
1 šalica (230 g) maslaca
1/2 šalice (110g) svjetlog smeđeg šećera
1/2 šalice tamnog smeđeg šećera
3 jaja
3 žlice brendija plus 1-2dl za mazanje
sok i korica 1 naranče (neprskane)
korica 1 limuna (neprskanog)
3/4 šalice (65g) mljevenih bajama
1 šalica (100g) sjeckanih lješnjaka, orasa i bajama
680g suhog sjeckanog voća (marelice, šljive, smokve, kandirane višnje i drugo po volji)
340g grožđica, suhih brusnica
2 šalice (260g ) bijelog glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
Miksati maslac, jaja i šećer zatim dodati konjak, korice limuna i naranče, mljevene bajame, suho voće i sol. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo.
Peći u obliku za tortu promjera 20cm na 160C 60min. Smanjiti temperaturu na 150C te peći još 90min.
Pečeni kolač oprezno izvaditi iz oblika za pečenje pa premazati konjakom. Kad se ohladi zamotati ga u
prozirnu ili aluminijsku foliju. Zatim kolač staviti u limenu kutiju za kolače ili ga još zamotati u plastičnu
vrećicu.
1 - 2 puta tjedno tortu mazati konjakom, i to je to...
Kako je ovo dobro!Kao oni KUGLOFi nekad...Ovo ću sigurno probati da mejkujem.Thanks for ideas.
OdgovoriIzbriši