Kad je riječ o čokoladi, otpor je uzaludan.


3. sij 2012.

torta od oraha


koja se doslovno topi u ustima...


Za biskvit je potrebno:

9 jaja  
150g oraha
150g brašna
200g šećera
2 vanilin šećera




Postupak...., standardno:

Miksati žumanjke, šećer i vaniliju dok se šećer skroz ne otopi i  smjesa postane kremasta.Od bjelanjaka napraviti snijeg pa ga  naporedo s brašnom i orasima  dodavati u smjesu od žumanjaka .Lagano mješati potkopavajući da smjesa za biskvit ostane pjenasta. Pećnicu ugrijati na 180C pa biskvit peći oko 30 - 35 min. u tepsiji promjera 30 cm. obloženu papirom za pečenje.


Krema:

3 dcl mlijeka
220 g mljevenih oraha
220 g maslaca
220 g šećera u prahu
4 žlice kristalnog šećera
2 vanilije
rum



U teću staviti  mlijeko, kristal šećer i orahe pa kuhati dok se smjesa ne zgusne. Pustiti da se skroz ohladi. U hladno dodati maslac koji je predhodno dobro izmiksan sa šećerom u prahu, dobro izmješati pa  staviti u frižider da se  stisne.  Ohlađeni biskvit izrezati na tri ili još bolje četiri lista, poprskati rumom pa premazati kremom, ukrasiti pa u frižider.

Lijep pozdrav.

Broj komentara: 8:

  1. Dugo već nisam vidjela i jela tortu od oraha. Nekako je "izgustirana" u mom okruženju. Tvoja izgleda njami,njami i fantastično si je poslikala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj kolač, tj. torta super izgleda, ali to je za mene prekalorično, 9 jaja, pa toliko oraha i šećera.. Mi volimo slatko, ali ipak pazimo da ne bude prejako za nas. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. E ovo je za mene pravo!Ja volim ovakve torte, moj muž voli onako sa voćem, pudingom,..ma meni to nije torta. Volim dobar kalorični zalogaj!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bez brasna, sa mnogo oraha - jednostavno se MORA isprobati. Divna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ova torta je divna to znam sigurno! Podseća me na neko vreme davno kada su bile obavezne na veseljima i slavama !Bravo Melanzana ,vešte ruke nema šta! Pozdrav .

    OdgovoriIzbriši
  6. Radila sam po tvom receptu, "nestala" je odmah!!! Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala drage moje na lijepim komentarima.

    OdgovoriIzbriši


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...