Zovu se sljezovi kolačići iako u njima nema ni malo sljeza.
Sljez je zamjenila želatina. Ja ih rađe zovem šećerna pjenica. Ma, svejedno, zar ne.
1 šalica od 0,25 l hladne vode
2 kesice mljevene želatine
2 šalice šećera
1 šalica meda (može i kukuruzni sirup)
1/4 žličice soli
2 žličice vanilin šećera
šećer u prahu
Posudu veličine oko 33x23x5 cm obložiti papirom za pečenje, pa dobro posuti šećerom u prahu.
U veću posudu namočiti želatinu s pola šalice vode.
Ostalo pola šalice vode poklopljeno kuhati sa šećerom, soli i medom na srednje jakoj vatri dok se ne rastopi.
Zatim otklopiti, pojačati vatru, te kuhati oko 10min. Vrući šećerni sirup polako dodavati želatini u velikoj posudi, te miksati oko 10min, dok se volumen ne utrostruči. Dodati vaniliju i promišati.
Smjesu uliti u pripremljenu posudu, poravnati (smjesa je jako ljepljiva), te dobro posuti šećerom u prahu.
Pustiti da se suši od 12 - 24sata.
Oštrim nožem oprezno odvojiti rubove, te okrenuti na dasku.
Dobro posuti šećerom u prahu (da se ne lijepi) pa oprezno oštrim nožem rezati kocke.Kocke držati u zatvorenoj posudi.
Jel se i ovi ko i oni kupovni mogu nabost na štapić i peći na vatri ? Jako je fino kad se karameliziraju na vatrici :))
OdgovoriIzbrišinaravno!!!
IzbrišiOla!
OdgovoriIzbrišiImam pitanje vezano za onaj dio gdje se smjesa nakon 10 minuta mixanja utrostrući. Naime, meni se nije utrostručila. Jako malo je dobilo na volumenu, ali zanemarivo. Koristio sam želin, a ne želatinu. Dali je u tome problem? Upravo mi se hladi...suši... :-)
neeee... želin je za marmelade... mora biti želatina.
Izbriši