Kad je riječ o čokoladi, otpor je uzaludan.


6. sij 2011.

sljezovi kolačići

Zovu se sljezovi  kolačići iako u njima nema ni malo sljeza.
Sljez je zamjenila želatina. Ja ih rađe zovem šećerna pjenica. Ma, svejedno, zar ne.






1 šalica od 0,25 l hladne vode
2 kesice mljevene želatine
2 šalice šećera
1 šalica meda (može i kukuruzni sirup)
1/4 žličice soli
2 žličice vanilin šećera
šećer u prahu



Posudu veličine oko 33x23x5 cm obložiti papirom za pečenje, pa dobro posuti šećerom u prahu.

U veću posudu namočiti želatinu s pola šalice vode.
Ostalo pola šalice vode poklopljeno kuhati sa šećerom, soli i medom na srednje jakoj vatri dok se ne rastopi.
Zatim otklopiti, pojačati vatru, te kuhati oko 10min. Vrući šećerni sirup polako dodavati želatini u velikoj posudi, te miksati oko 10min, dok se volumen ne utrostruči. Dodati vaniliju i promišati.



Smjesu uliti u pripremljenu posudu, poravnati (smjesa je jako ljepljiva), te dobro posuti šećerom u prahu.
Pustiti da se suši od 12 - 24sata.


Oštrim nožem oprezno odvojiti rubove, te okrenuti na dasku.
Dobro posuti šećerom u prahu (da se ne lijepi) pa oprezno oštrim nožem rezati kocke.Kocke držati u zatvorenoj posudi.

4 komentara:

  1. Jel se i ovi ko i oni kupovni mogu nabost na štapić i peći na vatri ? Jako je fino kad se karameliziraju na vatrici :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ola!
    Imam pitanje vezano za onaj dio gdje se smjesa nakon 10 minuta mixanja utrostrući. Naime, meni se nije utrostručila. Jako malo je dobilo na volumenu, ali zanemarivo. Koristio sam želin, a ne želatinu. Dali je u tome problem? Upravo mi se hladi...suši... :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. neeee... želin je za marmelade... mora biti želatina.

      Izbriši


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...