Kad je riječ o čokoladi, otpor je uzaludan.

30. sij 2011.

namaz od čičvarde i ruža od maslaca





 Čičvardu koja se močila preko noći, kuhati u slanoj vodi .Pred kraj dodati krompira narezanog na kockice.
Kad je kuhano procijediti i pustiti da se ohladi( sačuvati malo vode od kuhanja).






Izmiksati u multipraktiku skupa sa maslinovim uljem, malo vode od kuhanja i  malo maslaca. Popapriti, dodati malo češnjaka i peršina. Meni je tako najbolji, bez puno začina.






 Poslužiti uz topli tost, svježi kruh ili kao ja ovaj put uz  krekere.





22. sij 2011.

puretina i domaći rezanci



Osnovni recept za rezance je : na jedno jaje ide 0,10kg brašna(pola glatko, pola oštro) i 1 žlica maslinova  ulja.
Ja sam ih napravila od 5 jaja, 0,50kg brašna i 3 žlice ulja.

Za umak je potrebno:
0,70kg  puretine- zabatak
2 kapule
3 češnja češnjaka
peršin
selen
3 mrkve
0,30kg šampinjona
maslinovo ulje
sol, papar, vegeta
bjelo vino
šalša ili pelati
parmezan




 Na ulju izdinstati kapulu, zatim dodati  naribanu mrkvu, češnjak, selen i peršin. Kad je sve izdinstano dodati na komadiće narezanu puretinu, posoliti, popapriti i dodati malo vegete.




Dinstati desetak minuta pa dodati vino, šalšu i narezane šampinjone . Podliti juhom ili vodom.
Kuhati na laganoj vatri.




 Rezance kuhati u slanoj vodi. Procjediti pa dodati u gotovi umak. Posuti peršinom i parmezanom.



7. sij 2011.

orahnjača - makovnjača

 Božićni i Novogodišnji blagdani ne idu bez ovih slasnih domaćih kolača.
Evo kako su meni ispali.
Zamjesiti tjesto od
1 kg brašna
0,20 kg šećera
0,04 kg kvasa 
0,25 l mlika
4 jaja
malo soli
0,16 kg maslaca
korica limuna
Tjesto razdjeliti na četiri djela pa pustiti da kisa, tanko razvaljati, premazati sa filom pa ga pustiti da još  odstoji. Peći u ugrijanoj pećnici na 180C oko 40 min. Kad je pečen premazati ga otopinom šećera i vode pa ga još na pet minuta vratiti u pećnicu da dobije lijepu boju. 
 Za fil:                 
                   0,20 kg oraha                   
                        1vanilin šećer                        
6 žlica šećera
korica limuna
0,10 l mlijeka
rum

Zakuhati mlijeko sa šećerom i vanilijom pa u vruće dodati mljevene orahe, koricu limuna i rum.
dobro izmješati i pustiti da se ohladi.Isto napraviti i s makom.


Engleski voćni kolač


                                                                                                                                                                   
  Ovaj kolač je interesantan zato što može jako dugo trajati. Obično se radi za Božić, pa ga zato triba početi praviti početkom prosinca.Da, da, nisan ništa pogrešno napisala, početkon prosinca.


 

Recept ide ovako:

1 šalica (230 g) maslaca
1/2 šalice (110g) svjetlog smeđeg šećera
1/2 šalice  tamnog smeđeg šećera
3 jaja
3 žlice brendija plus 1-2dl za mazanje
sok i korica 1 naranče (neprskane)
korica 1 limuna (neprskanog)
3/4 šalice (65g) mljevenih bajama
1 šalica (100g) sjeckanih lješnjaka, orasa i bajama
680g suhog sjeckanog voća (marelice, šljive, smokve, kandirane višnje i drugo po volji)
340g grožđica, suhih brusnica
2 šalice (260g ) bijelog glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli

Miksati maslac, jaja i šećer zatim dodati konjak, korice limuna i naranče, mljevene bajame, suho voće i sol. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo.
Peći u obliku za tortu promjera 20cm na 160C  60min. Smanjiti temperaturu na 150C te peći još 90min.
Pečeni kolač oprezno izvaditi iz oblika za pečenje pa premazati konjakom. Kad se ohladi zamotati ga u
prozirnu ili aluminijsku foliju. Zatim kolač staviti u limenu kutiju za kolače ili ga još zamotati u plastičnu
vrećicu.
1 - 2 puta tjedno tortu mazati konjakom, i to je to...

6. sij 2011.

sljezovi kolačići

Zovu se sljezovi  kolačići iako u njima nema ni malo sljeza.
Sljez je zamjenila želatina. Ja ih rađe zovem šećerna pjenica. Ma, svejedno, zar ne.






1 šalica od 0,25 l hladne vode
2 kesice mljevene želatine
2 šalice šećera
1 šalica meda (može i kukuruzni sirup)
1/4 žličice soli
2 žličice vanilin šećera
šećer u prahu



Posudu veličine oko 33x23x5 cm obložiti papirom za pečenje, pa dobro posuti šećerom u prahu.

U veću posudu namočiti želatinu s pola šalice vode.
Ostalo pola šalice vode poklopljeno kuhati sa šećerom, soli i medom na srednje jakoj vatri dok se ne rastopi.
Zatim otklopiti, pojačati vatru, te kuhati oko 10min. Vrući šećerni sirup polako dodavati želatini u velikoj posudi, te miksati oko 10min, dok se volumen ne utrostruči. Dodati vaniliju i promišati.



Smjesu uliti u pripremljenu posudu, poravnati (smjesa je jako ljepljiva), te dobro posuti šećerom u prahu.
Pustiti da se suši od 12 - 24sata.


Oštrim nožem oprezno odvojiti rubove, te okrenuti na dasku.
Dobro posuti šećerom u prahu (da se ne lijepi) pa oprezno oštrim nožem rezati kocke.Kocke držati u zatvorenoj posudi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...